Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

 Ve čtvrtek 20. května 2021 byla v Senátu PČR zahájena výstava a při této příležitosti také proběhla konference pořádána pod záštitou místopředsedů Senátu Jiřího Růžičky a Jana Horníka k výročí 100 let Andreje Dmitrijeviče Sacharova, sovětského jaderného fyzika a bojovníka za lidská práva.

Liberální část ruské společnosti rok 2021 považuje za rok právě této významné osobnosti, která se narodila 21. května 1921. 

Kdo vlastně Sacharov byl? Jeho asi nejznámějším počinem v oblasti fyziky bylo podílení se na vývoji vodíkové bomby. Jelikož si však uvědomoval důsledky, které jaderné zbraně přinášejí, snažil se v této oblasti zakročit. Podnikal také kroky ve věci lidských práv a ostře kritizoval sovětský režim. V roce 1975 se stal držitelem Nobelovy ceny míru. Ve světovém měřítku byl obdivován, ale ruská vláda jeho činy příliš neopěvovala, ba naopak. Jako většina z těch, kteří se snaží něco vylepšit, za ně musel nést následky. Evropský parlament na jeho počest založil cenu, nesoucí jeho jméno, pro jedince prosazující právě lidská práva, která je udělována po celém světě. Je také považován za nejslavnějšího ruského disidenta, protože se mimo jiné ostře vyjádřoval proti brutálním zásahům v Československu v roce 1989.

Výrazná osobnost tohoto muže, která nás před 31 lety ve věku 68 let opustila, zanechala výraznou a významnou stopu v našich dějinách. To, co se snažil propagovat, co mu přišlo důležité, to by mělo být na mysli každého z nás. Mělo by to být nejdůležitější hodnotou, kterou nelze přehlížet. Minulost už člověk nezmění, ale měli bychom si dávat pozor na to, abychom zločinům, které byly a někdy i teď bývají páchány na lidských životech, zamezily a tolerovali se jako lidé navzájem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

 

Jsem také na facebooku